Tai Chi Qigong

De lessen Tai Chi Qigong worden verzorgd door Marja en hieronder geeft zij uitleg over Tai Chi Qigong.

Als je op zoek gaat naar de betekenis van het woord Qigong, dan vind je meerdere betekenissen zoals bv "het verzorgen van de qi" of "kunst van de beheersing van de qi". De betekenis "werken met energie" kom je ook vaak tegen en dat is voor ons Westerlingen misschien nog wel de meest duidelijke: de kunst om energie te gebruiken ter bevordering van gezondheid en levenskracht.

Tai Chi Qigong is van oudsher een belangrijk onderdeel van de TCM (Traditional Chinese Medicin). De oefeningen zijn gemakkelijke, rustige en ronde bewegingen die met je volledige aandacht en op het ritme van je ademhaling worden uitgevoerd. Elke beweging wordt een aantal keren herhaald voordat je doorgaat naar een volgende beweging. Door de herhaling van die beweging ontspan je zowel fysiek als mentaal. Je kunt letterlijk en figuurlijk zakken in je lichaam, ofwel: je komt "uit je hoofd" en "in je lichaam" met je aandacht. Hoe belangrijk in het hectische leven van de meeste mensen hier in het Westen.

Doordat alle bewegingen meerdere keren worden herhaald, is Tai Chi Qigong wat eenvoudiger aan te leren dan Tai Chi Quan. Maar vergis je niet: hoe eenvoudig de bewegingen ook lijken, je lichaam bouwt ongemerkt kracht op, je komt beter in balans, het verbetert je coordinatie en concentratie, het brengt energie, het brengt ontspanning (zowel fysiek als mentaal) en je lichaam wordt soepeler en voelt zachter.
Bij Tai Chi Qigong worden alle bewegingen meerdere keren herhaald, de uitdaging zit in de verdieping: hoe beter je een beweging technisch onder de knie hebt, hoe meer je voelt wat er in je lijf gebeurt en hoe meer je zowel fysiek als mentaal kunt ontspannen.

Binnen Tai Chi Qigong zijn er heel veel verschillende bewegingen. Zo zijn er bv de Tai Chi Qigong series 18-bewegingen delen 1 en 2, de 8-brokaten, de vliegende Kraanvogel, de hart-qigong, de Guo Lin-loop. Dat, en nog veel meer, komt tijdens de Tai Chi Qigong-lessen bij ons aan bod. Ook werken we met de meridiaanklopper, daar starten we vaak de les mee.

Als je alvast een idee wilt krijgen hoe Tai Chi Qigong er uitziet, bekijk dan deze trailer van mijn film met de Tai Chi Qigong serie deel 1.

 


De muziek van deze film is uitgevoerd door Frans van Tuijl (piano en synthesizer) en Annemarie Korn (gitaar), met deels door henzelf gecomponeerde werken en deels bestaande werken.
Mocht je interesse hebben in deze 1 uur durende film, dan kun je contact met mij opnemen via taichibalansenenergie@gmail.com of bellen via 06-45921284.
Kosten van de film (dvd en/of digitale versie) zijn € 39,50.