Meridianen en meridiaankloppers

meridianen in het menselijk lichaam

Meridianen


Het beoefenen van Tai Chi Quan, Tai Chi Qigong en Chi Neng Qigong zorgt ervoor dat de energie (beter) door de meridianen gaat stromen. Kortom: door het beoefenen van deze bewegingsvormen werken we aan onze gezondheid, hoe mooi is dat.

Ja… inderdaad heel mooi…, maar hoe werkt dat dan?

De Traditionele Chinese Geneeskunde (ook afgekort als TCM: Traditional Chinese Medicin) gaat ervan uit dat de levensenergie (ook wel qi genoemd) binnen ons lichaam in beweging is. Deze qi stroomt via de zgn. meridianen: een netwerk van energiekanalen wat door ons lichaam loopt. Ze zijn lang geleden ontdekt door acupunctuur-artsen die 12 paren hoofdmeridianen in het lichaam vonden:
Maag-, milt-, dunne darm-, hart-, blaas-, nieren-, pericard-, drievoudige verwarmer-, galblaas-, lever-, longen-, en de dikke darm-meridiaan.

De 12 paren hoofdmeridianen lopen gespiegeld zowel links als rechts door ons lichaam en zijn vernoemd naar de organen waarmee ze zijn verbonden.
Daarnaast zijn er nog 2 centrale meridianen die via de midden-as aan de voor- en achterkant van ons lichaam lopen: de Ren Mai (ofwel het conceptievat) en de Du Mai (ofwel het gouverneursvat).

Doordat qi (energie) in ons lichaam door de meridianen stroomt, wordt de qi naar de organen gebracht. Volgens de TCM gaat ziekte samen met een zwakke, onderbroken of geblokkeerde qi-stroom. Daarom schrijven veel TCM-artsen Tai Chi en Qigongoefeningen voor ter ondersteuning en/of verbetering van de conditie. Zij zien dat de zorg voor een gezonde qi-stroom van essentieel belang is voor een lang, gezond leven en voor een snel herstel van ziekte en letsel.

Meridianen zijn onzichtbaar, ook voor rontgenstralen en scans. En omdat ze onzichtbaar zijn heeft de Westerse medische wereld ze (nog) niet erkend, maar steeds meer mensen geloven in het bestaan en de werking ervan. Accupunctuur is zo'n voorbeeld.
Er wordt in de Westerse wereld echter wel veel onderzoek gedaan naar het bestaan van het meridianenstelsel. Volgens dit wetenschappelijk artikel* van de website van Hidawi Medicine (subtitel: "Evidence based complimentary and alternative medicine") zou er anatomisch bewijs zijn van het bestaan van meridianen. Maar eerst even een waarschuwing vooraf als je het artikel wilt gaan lezen: het artikel bevat foto's van opengesneden lichaamsdelen die misschien wat minder prettig zijn om naar te kijken.

Mocht je meer willen weten over meridianen, er zijn veel boeken over geschreven en ook op internet is veel informatie te vinden.

meridiaanklopperMeridiaankloppers
De Tai Chi Qigong lessen (Marja) beginnen we vaak met het gebruiken van de meridiaanklopper.

Waarvoor gebruik je de meridiaanklopper?
Je lichaam kloppen met de meridiaanklopper is eigenlijk een soort van zelf-massage, een simpele en snelle manier om (je) beter (in) je lichaam te voelen, maar vooral ook om de energie in de meridianen (beter) te laten stromen. Je lichaam voelt hierdoor warmer, soepeler en levendiger. Het is dus ook een andere manier van de warming-up voordat je start met Tai Chi Qigong.

Behalve voor het stimuleren van de meridianen kun je de klopper ook gebruiken in het dagelijks leven: bv om je nek- en rugspieren los te kloppen, of rondom je oogkassen kloppen waardoor je ogen ontspannen. Er zo zijn er talloze toepassingen.

Tijdens de Tai Chi Qigonglessen (Marja) kun je het gebruik van de kloppers ervaren. Mocht je zelf een (of 2) klopper(s) willen aanschaffen dan kun je ze bij mij (Marja) bestellen. Kosten: € 29,00 per stuk.

Hieronder vind je een aantal linken naar youtube filmpjes van QingBo Sui (mijn leraar) waarin hij toepassingen van de meridiaankloppers laat zien (Duits-talig):

Een kort filmpje met algemene info:
https://www.youtube.com/watch?v=xb6dkbP3uaw&t=5s

Een film voor het verzorgen van je nek/schouder-gebied:
https://www.youtube.com/watch?v=u6FxU9-eZLg&t=9s>

Een film voor het verzorgen van je hart en je longen:
https://www.youtube.com/watch?v=9gt_XWDjXdM&t=8s

Een film voor het kalmeren van je geest en verzorgen van je hersenen:
Bij een psychische aandoening (zoals bv een depressie) dan kan je beter de klopper niet gebruiken maar in plaats daarvan je hoofd masseren met je handen!
https://www.youtube.com/watch?v=xT03lTnr298&t=31s

*Bron van het wetenschappelijk artikel over het bestaan van meridianen:
Hindawi
Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine
Volume 2019, Article ID 6976892, 8 pages
https://doi.org/10.1155/2019/6976892
Maurer N, Nissel H, Egerbacher M, Gornik E, Schuller P, Traxler H. Anatomical Evidence of Acupuncture Meridians in the Human Extracellular Matrix: Results from a Macroscopic and Microscopic Interdisciplinary Multicentre Study on Human Corpses.

meridiaankloppers blauw