Marja


Marja Nieuwland - portret

Mijn naam is Marja Nieuwland en ik woon, samen met mijn man en onze 2 zonen, in Aalst-Waalre.
Een aantal jaren geleden ben ik puur uit belangstelling en nieuwsgierigheid Tai Chi Qi gong lessen gaan volgen. Na de eerste les was ik heel verrast wat het met mij deed: ogenschijnlijk hadden we tijdens de les heel simpele bewegingen uitgevoerd, maar mijn lichaam voelde heerlijk soepel en ontspannen, ik voelde mezelf energiek en in mijn hoofd was er rust. Mijn nieuwsgierigheid naar deze bewegingsvorm werd hierdoor alleen maar groter.

Gaandeweg de tijd werd Tai Chi Qi gong meer en meer mijn passie en het gevoel groeide om het fijne gevoel door te geven aan anderen, om anderen te laten ervaren wat Tai Chi Qi gong met je kan doen. Toen Maaike Wijn (www.qisense.nl), mijn toenmalige docente, aanbood om mij de Tai Chi Qi gong grondbeginselen te leren, heb ik dat aanbod met beide handen aangenomen en ben ik "de Tao (weg) van de Tai Chi" opgegaan. Het is een prachtige "Tao" (weg) en inmiddels een manier van leven geworden.

geslaagd! In 2017 heb ik bij het Chinese echtpaar prof. h.c. Sui QingBo en QiGong-therapeute Lena du Hong de Tai Chi Qigong opleiding afgerond en mijn diploma behaald. QingBo en Lena hebben in het dorp Schwarzenberg am Bohmerwald in Oostenrijk een prachtig opleidingscentrum en het is altijd heel bijzonder om daar te zijn en van hen te mogen leren! Tai Chi en Qigong zit QingBo en Lena in het bloed, ze zijn er van jongs af aan mee opgegroeid en de manier waarop zij deze bewegingsvormen overbrengen komt regelrecht uit hun hart, voelbaar vol passie en energie. Lena is opgeleid als fysiotherapeute en heeft jarenlang in deze functie gewerkt in een sanatorium, waarbij Tai Chi en Qigong vast onderdeel waren van het behandelings-proces voor de patiƫnten. De fysiotherapeutische achtergrond zie je terug in hoe zij de verschillende Tai Chi Qigong-series vorm geven en overbrengen.

geslaagd in 2022!In 2022 heb ik bij QingBo en Lena de opleiding Tai Chi Quan afgerond met een diploma. Deze opleiding was niet alleen een nieuwe uitdaging maar zeker ook verdieping.
Naast deze 2 opleidingen, blijf ik verdiepingsweken volgen bij Lena en QingBo, daarnaast volg ik regelmatig workshops en lessen bij andere docenten en collega's.

Ik ben dankbaar dat deze prachtige bewegingsvorm op mijn pad is gekomen. Het heeft mij veel gebracht en datzelfde gun ik anderen van harte. Het is heerlijk om steeds bij te kunnen leren, verder te gaan met scholing en dat dan ook weer door te kunnen geven.
Het is zo mooi om te zien hoe de mensen veranderen als ze de lessen volgen: ik zie meer zachtheid, ontspanning maar ook kracht, heel gaaf. Tai Chi (waar ik Qigong ook onder schaar) is een prachtige bewegingsvorm en de "Tao van de Tai Chi Qigong" eindigt nooit.

Onder Data lessen, vind je wat mijn lestijden zijn. Tijdens de Tai Chi Quan les leren we oa de 24-vorm. Op termijn komt daar mogelijk de 48-vorm en waaier-vorm bij.
Tijdens de Tai Chi Qigong lessen leren we o.a. de Tai Chi Qigong serie 18-bewegingen delen 1 en 2, de 8-brokaten, de vliegende Kraanvogel, de hart-qigong, de Guo Lin-loop en nog veel meer. Door de gevarieerdheid van de oefeningen is elke les weer anders.

In dit artikel van De Uitstaling kun je lezen over mijn eigen ervaring, wat voor kracht Tai Chi Qigong kan geven. (PDF file, 878 kilobyte.)

Het opleidingscentrum van Lena en QingBo, in Schwarzenberg am Bohmerwald: tcm-lebenspflege-schwarzenberg.at

Ik ben aangesloten bij:
Laoshan Union
Stichting Taijiquan Nederland
2020-member.png

Marja Nieuwland, Tai Chi en Qigong-docente

Serie foto's van een Tai Chi Qi gong oefening: het draaiende vliegwiel