Chi Neng Qigong

De lessen Chi Neng Qiqong worden verzorgd door Claudia en hieronder geeft zij uitleg over Chi Neng Qigong.

Qigong
Qigong is al duizenden jaren oud en komt uit China. Het is een trainingsmethode die transformeert, verbetert en de levensfuncties versterkt.
Qi is de kracht die alles in het universum in beweging zet en vorm geeft. Het stroomt door alles en iedereen heen. Qi wordt ook wel energie of levenskracht genoemd.
Gong staat voor de tijd die je spendeert aan het oefenen van een bepaalde vaardigheid. Bijvoorbeeld 100 dagen eenzelfde oefening doen.
Qigong betekent dat je tijd en aandacht besteedt aan het laten stromen en versterken van de qi.

Chi Neng Qigong
chinees karakterDeze bewegingsleer heeft als doel het ontwikkelen van je mogelijkheden als mens om in alle opzichten optimaal te kunnen functioneren; op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Met een paar eenvoudige oefeningen word je lichamelijk sterk en gezond en je gedachten en emoties worden kalm. Het bevordert de bloedcirculatie, heft blokkades op en stimuleert het immuunsysteem. Positieve effecten en preventieve werking kunnen direct merkbaar zijn.

Waar komt het vandaan?
Dr. Pang Ming (westerse en oosterse arts, getraind door grootmeesters en die zich heeft verdiept in daoisme, boeddhisme, confucianisme en de krijgskunsten) ontwikkelde in de jaren '70 uit verschillende qigong vormen de Zhineng Qigong. Hij richtte een medicijnloos ziekenhuis op in China waar patiƫnten slechts de oefeningen deden die hij had ontwikkeld. Deze medische vorm is bekend en geliefd vanwege het krachtige effect op de gezondheid. Patricia van Walstijn heeft deze leer in 1999 naar Nederland gebracht onder de naam Chi Neng Qigong.

Wat gaan we doen?
Meditatie in beweging. Het accent ligt op oefeningen van Level 1. Level 1 staat voor de basis van de Chi Neng Qigong. Een van de oefeningen zal zijn "lift qi up and poor qi down" die helpt om je energie krachtiger te maken en vitaler te worden. Een van de eigenschappen van Qi is, dat het onze aandacht volgt. Door het doen van de oefeningen laat je de qi vrij stromen in ons lichaam en open je ook de kanalen tussen je lichaam, de omgeving, het universum. Je voedt als het ware je lichaam met de zuivere, sterke qi uit het universum. Om effect en invloed van de CNQ te kunnen ervaren is een aantal lessen volgen van belang. Zie voor meer uitleg en voorbeeld video's: www.chineng.nl

Inhoud van de les?
De eenvoudige en rustige oefeningen hebben een effectieve uitwerking op je lichaam en geest. Er zal, in de loop van de lessen, wat uitleg en toelichting worden gegeven op de oefeningen van Level 1. In de lessen zullen de volgende oefeningen aan bod komen: warming up, onderdelen uit de warming up relax, oefeningen van Level 1, oefeningen met de wervelkolom van Level 2 en onderdelen uit de Spine Qigong. Ook Do-in kan in de lessen terugkomen. Dat is (drukpunt)massage van verschillende lichaamsdelen zoals de handen of het gezicht.

Hun Yuan Ling Tong!

Claudia in zwartwit